Sorry, your browser does not support JavaScript!

Magazijnkeuring

Een veilige werkomgeving is van levensbelang. Laat uw magazijn, of magazijnstellingen, dan ook periodiek keuren door Helden van Staal.

De recent verschenen Europese norm EN 15635, met de titel: Stalen opslagsystemen – Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur, moet ervoor zorgen dat het risico van onveilige situaties bij o.a. magazijnstellingen tot een minimum wordt beperkt.

Norm en 15635

De recent verschenen Europese norm EN 15635, met de titel: Stalen opslagsystemen – Gebruik en onderhoud van opslagapparatuur, moet ervoor zorgen dat het risico van onveilige situaties bij o.a. magazijnstellingen tot een minimum wordt beperkt. In deze norm wordt onder andere de nadruk gelegd op de inspectieprocedure voor verschillende beschadiging gradaties. Inspecties dienen jaarlijks plaats te vinden. Mocht er iets misgaan in het magazijn, zoals bijvoorbeeld een aanrijding met een heftruck, en er kan geen keuringsbewijs worden overlegd, dan is de Arbeidsinspectie niet mild met geldstraffen en zullen ook schadeverzekeringsmaatschappijen terughoudend zijn met uitbetalen. Te vaak wordt men geconfronteerd met onveilige situaties bij magazijnstellingen. Situaties die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van de werknemers in het bedrijf. De keuringsplicht geldt in principe voor alle mogelijke magazijnstellingen; van eenvoudige legbordstellingen, archiefsystemen en palletstellingen tot en met hoogbouwmagazijnen.

De praktijk

Jarenlang is bij de gebruikers van magazijnstellingen het keuren en onderhouden van dit arbeidsmiddel een onderschoven kindje geweest. De strakke Europese regelgeving moet er nu voor zorgen dat het veiligheidsbewustzijn gaat toenemen. Er valt nog veel te verbeteren in de Nederlandse magazijnen. Denk bijvoorbeeld aan achterstallig onderhoud, onbekende belastbaarheid, veiligheidsafstanden die niet meer voldoen aan de huidige algemeen aanvaardbare normen en richtlijnen en levensgevaarlijke situaties door beschadigde staanders. Ook belastingborden en -indicaties ontbreken vaak aan de stellingen. Verder zijn heel wat stellingen niet verankerd aan de vloer.

Deskundige keuring

Natuurlijk kan uw magazijn door Helden van Staal als stellingleverancier gekeurd worden op deugdelijkheid. Het voordeel hiervan is dat Helden van Staal inzicht heeft in de constructieberekeningen van de stellingfabrikant, en dus een uitermate deskundige inspectie kan uitvoeren. Niet altijd is reparatie noodzakelijk. Beschadigingen hoeven dus niet per definitie te resulteren in dure vervanging. De gradaties van de verschillende voorkomende beschadigingen zijn exact omschreven in de Europese normen. Om er zeker van te zijn dat de magazijnstellingen veilig zijn, is het verstandig om jaarlijks de keuring door Helden van Staal te laten uitvoeren. De klanten krijgen een objectief rapport, dat in geval van een controle door de Arbeidsinspectie of verzekeringsmaatschappij getoond kan worden. En dat is een veilig gevoel.

Magazijninrichting - Helden van Staal