Sorry, your browser does not support JavaScript!

Kanten

De metaalbewerkingstechniek kanten, wordt gebruikt bij plaatwerken. Met behulp van onze kantbanken kunnen wij metaal nauwkeurig buigen. Zowel kleine als grote series kan Helden van Staal heel eenvoudig kanten.

Buigen van plaatmateriaal

Plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de techniek en dient voor verschillende doeleinden. Wij gebruiken een kantbank wanneer een plaat een bepaalde vorm moet krijgen en die bijvoorbeeld moet worden gebogen of als er een hoek in moet worden gezet. De kantbank bestaat uit een pers met een boven- en een onder-matrijs. De metalen plaat wordt tussen de matrijzen geplaatst. De boven-matrijs wordt in de onder-matrijs gedrukt en de plaat wordt door druk vervormd. Hierdoor wordt de metalen plaat gemakkelijk gebogen.

De Kantbank

Een kantbank wordt beschreven op basis van basisparameters, zoals de kracht en de werklengte. Andere parameters zijn de reikwijdte van de slag en de afstand tussen het frame en de werkhoogte. De bovenbalk werkt meestal met een snelheid van 1 tot 15 mm per seconde.

De meest populaire processen voor het buigen van dunne plaat zijn:

  • Vrijbuigen
  • Driepuntsbuigen
  • Vijfpuntsbuigen
  • Matrijs buigen
  • Strijk buigen
  • Zwenk buigen

Accurate buigmethoden

Het vrijbuigen is een zeer populair buigproces en wordt net zoals het driepuntsbuigen, matrijs buigen en vijfpuntsbuigen, uitgevoerd op de kantpers. Het vrijbuigen is in feite een driepuntsbuiging en vanwege de flexibiliteit de meest toegepaste buigmethode. Deze methode wordt met universele gereedschappen op een kantpers uitgevoerd. Bij de ingewikkelde persen gebruiken we een CNC-sturing. Ook worden de aanslagen gestuurd en wordt er met lasermeting zeer accuraat gewerkt.

Real-time bepaling

De hoekmeetsystemen die bij het vrijbuigen zorgen voor een betere procesbeheersing, worden steeds meer geperfectioneerd. Tijdens dit proces werken we echter met historische materiaalinformatie, die we handmatig in de computer invoeren. Real-time bepaling van de mechanische eigenschappen van het materiaal – tijdens het buigen en het relateren van deze eigenschappen naar de diepte-instelling van de pers – moet in de nabije toekomst technisch haalbaar zijn.

WILA-snelwissel gereedschap

De vlakke uitslagen worden bewerkt op de vier kantbanken van Safan. Dit resulteert in gezette producten met een hoge nauwkeurigheid en een hoge productiesnelheid. Door toepassing van het WILA-snelwissel gereedschap zijn we in staat om ook kleinere series efficiënt te produceren.